onsdag, oktober 10, 2007

Romaner: Jaktsäsong och Bekantas bekanta

Mats Strandberg (som föresten har en blogg, här. Gillar den eftersom den är så... tja, jag vet inte, vardaglig. Jag gillar faktiskt att läsa vardagsbloggar, såna där som många klagar på. Hur som helst...) har skrivit två romaner, Jaktsäsong och Bekantas Bekanta. Jag har läst båda. Den första i somras och den andra nu för någon vecka sen, och jag gillar dom. Jag gillar dom verkligen. Okej, dom är inte fulla av utmanande språkliga experiment, eller skrivna på ett sånt där perfekt, utkristalliserat språk. Dom är inte fulla av spännande narrativa strukturer och opålitliga berättare. Men dom är så himla trevliga att läsa, och karaktärerna är intressanta (även om sidokarkäterna kan vara rätt schablonartade) – vi vet alla vilken karaktärsjunkie jag är.

Lite mer bok för bok, då:


Guide Jaktsäsong handlar om Melinda, Magnus, Sebastian och en rad människor i deras närhet. Melinda och Magnus är bästa vänner och driver en sajt om tv. Sebastian är författare som jobbar på sin nya bok. Jag vill inte beskriva karaktärerna för ingående – jag tycker att man ska lära känna karaktärer själv när man läser, inte genom att någon annan berättat om dem. Samma sak som för verkliga människor, alltså. Det är alltid bäst att skapa sin egen uppfattning om folk! Men jag kan ju säga att Magnus och Sebastian är mina favoriter, av olika anledningar. Boken handlar huvudsakligen om relationer, mellan vänner, partners, främlingar osv. För mig funkar det, jag bryr mig om vad som händer, och jag bryr mig om alla karaktärer.

Melinda och Magnus rör sig i Stockholms gayvärld, och Sebastian rör sig någonstans i utkanten av den. Det är en rätt ny miljö att beskriva, vad jag vet, men det Strandberg gör det bra. Ett avsnitt som jag skrattade gott åt är en beskrivning av en dejt Magnus har med en politisk bög som bara pratar i slagord och hånar och attackerar Magnus för att han inte är tillräckligt politisk. Vissa kan säkert bli arga på hur den politiska killen är framställd, men jag har TRÄFFAT den här personen. Eller snarare personer som honom, dom finns. Kanske inte så vanliga, men ändå.

Guide
Bekantas Bekanta utspelar sig under nittiotalet, min barndomstid, heh. Den är full av referenser till eurotechno låtar, och nittiotalsstämningen är riktigt väl återskapad. Boken handlar om Camilla, före detta fotomodell med artistdrömmar, hennes bästa vän Daniel, dragqueen med klubbägardrömmar, och Daniels syster med kändisdrömmar, Lilly, som även är med i Jaktsäsong (jag älskar sånt, när böcker inte är uppföljare men delar karaktärer på något sätt! Lovely!). Bokan handlar om att förverkliga sina drömmar, och om personer och idéer som kan komma i kläm på vägen.

En favoritbit är när Lilly som jobbat sig upp i branschen börjar förstå hur dokusåpornas och andra mediafenomen skapar kändisar som inte alls gått samma väg som henne.

Den här boken känns allvarligare än Jaktsäsong, på något plan, och de tjänar den på. Intressantast av alla personer i boken är så klart Lilly, en tillsynes ganska osympatisk tjej. Jag tycker verkligen om när författare använder sig av huvudkaraktärer som är svåra att gilla och ta till sig. Jag vill gärna kunna gilla huvudpersonen i en roman, eftersom jag är så karaktärsdriven när jag läser, men om författaren kan få mig intresserad av någon som jag inte ens gillar så blir jag riktigt imponerad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad glad jag blev när jag såg att du hade uppdaterat! UPPDATERA MER FUCKER! Mycket intressant Peter Pohl-inlägg. Jag önskar att fler böcker i ämnet skrevs av folk som

1. inte attraherades av kvinnor och
2. hade egna erfarenheter från ungdomen av förbindelser med äldre personer.

Nu blir det så creepy med alla medelålders heteromän som skriver såna böcker...

Du, jag, och Johnny borde styra upp en queer bokgrupp (heter det så? är bokklubb ett bättre ord?) eller nåt. Den kanske kan vara RFSL-ansluten. Ööh. Vad tycker du?

Anonym sa...

och = eller

öh

M sa...

Jag ska! Försöka i alla fall. Jag har verkligen kul NÄR jag uppdaterar, det blir bara inte av så ofta. Men det finns uppenbarligen folk som läser och det gör ju att man blir mer pepp på att skriva :)

MEN MIRIAM - DENNIS COOPER! Jag vet inte om han har erfarenheter från ungdomen av förbindelser med äldre personer, men han är vad jag vet inte attraherad av kvinnor i alla fall... Och jag tar alla chanser att tipsa om Cooper. He's my man. Fast som sagt - jag tycker inte att författarens ålder, kön eller sexuella läggning egentligen är något som ska spela in när det gäller uppfattningen om boken (även om allt sker i en kontext och det självklart är omöjligt att helt bortse från omvärlden - man får försöka så gott det går, etc).

Ja, det borde vi! WIN! Jag tror det har funnits en läsecirkel på RFSL stockholm men jag hittar inget info om den nu.